- De stap zou bedrijven in digitale activa toegang geven tot belastingvoordelen en overheidsfinanciering.
- Dunamu betaalde ₩ 24 miljard aan belastingen nadat hij in 2018 de status van onderneming had verloren.
- Het beleid maakt deel uit van de pro-crypto economische strategie van president Lee.
Zuid-Korea is bezig om cryptobedrijven formeel te erkennen als durfkapitaalbedrijven, een beslissing die de industrie voor het eerst toegang zou kunnen geven tot belastingvermindering, door de overheid gesteunde leningen en startfinanciering.
Het ministerie van KMO’s en Startups heeft een voorstel ingediend om virtuele activabedrijven opnieuw te classificeren en ze te verwijderen van een lijst van beperkte industrieën, waaronder gokken en nachtleven.
Als het beleid wordt aangenomen, zou het een al lang bestaande regel terugdraaien die crypto-startups heeft geblokkeerd uit het bloeiende venture-ecosysteem van het land.
Deze wetgevende druk volgt op jaren van uitsluiting van regelgeving, met een groot vlampunt in 2018. Dunamu, het moederbedrijf van crypto exchange Upbit, verloor zijn venture-status en werd gedwongen ₩ 24 miljard ($ 18 miljoen) aan belastingen te betalen.
Dunamu vocht de beslissing aan voor de rechtbank, maar verloor, waarbij hij de financiële gevolgen van het eerdere standpunt van Zuid-Korea benadrukte.
Het ministerie zegt nu de innovatieve en ondernemende kwaliteiten van cryptobedrijven te willen erkennen en ze in lijn te brengen met andere opkomende technologiesectoren.
Nieuwe wet sluit aan bij de bredere pro-crypto-spil van Seoul
Het voorstel wijkt aanzienlijk af van het vorige beleid. Tot nu toe waren crypto-gerelateerde bedrijven gegroepeerd met sectoren die geen overheidssteun mochten ontvangen.
De voorgestelde herziening zou virtuele activabedrijven uit deze beperkte categorie verwijderen, waardoor zowel nieuwe als bestaande startups zich kunnen registreren als durfkapitaalbedrijven zonder hun certificering te riskeren.
Het ministerie stelt dat het nieuwe kader het durfkapitaalecosysteem van Zuid-Korea zal uitbreiden en de groei in de blockchain- en crypto-industrie zal bevorderen.
Tot 18 augustus 2025 wordt publieke feedback op het wetsontwerp verzameld, wat het begin van een formeel wetgevingsproces aangeeft.
Als het wordt aangenomen, zou het cryptobedrijven in staat stellen toegang te krijgen tot dezelfde ondersteuningsinstrumenten – zoals belastingverlagingen, subsidies en leninggaranties – die momenteel beschikbaar zijn voor andere erkende startups.
De verandering kan ook ten goede komen aan bedrijven die al de status van onderneming hebben en willen uitbreiden naar crypto, die voorheen het risico liepen hun aanduiding te verliezen als ze digitale activa-operaties aan hun bedrijfsmodellen zouden toevoegen.
Het cryptobeleid van president Lee begint vorm te krijgen
Het voorstel voor een durfkapitaalbedrijf is een van de vele initiatieven onder de nieuwe regering van president Lee Jae Myung. Sinds zijn aantreden vorige maand heeft Lee digitale activa tot een hoeksteen van zijn economische strategie gemaakt.
Zijn regering steunt de goedkeuring van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), onderzoekt een op winst gebaseerde stablecoin en herziet het aanhoudende verbod op institutionele handel in cryptocurrencies.
Grote Zuid-Koreaanse banken reageren al. Sommigen hebben handelsmerken ingediend voor stablecoin-producten, terwijl anderen werken aan blockchain-infrastructuur en digitale portemonnee-services.
Legitimiteit van de industrie en investeringen kunnen volgen
De voorgestelde wetswijziging zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben die verder gaan dan fiscale stimulansen.
Het erkennen van cryptobedrijven als durfkapitaalbedrijven kan geloofwaardigheid verlenen aan een industrie die lange tijd in de marge van de formele financiële wereld in Zuid-Korea heeft geopereerd.
Een grotere legitimiteit zou institutionele beleggers kunnen aantrekken, de oprichting van nieuwe bedrijven kunnen aanmoedigen en de wrijving in verband met compliance kunnen verminderen.
Het kan Zuid-Korea ook op één lijn brengen met andere markten die een soortgelijk beleid voeren, zoals het MiCA-kader van de Europese Unie en de hervormingen van Japan om beperkte crypto-fondsenwerving mogelijk te maken.
Met door durfkapitaal gesteunde cryptoprojecten die mogelijk toegang krijgen tot bankleningen en innovatiesubsidies, kan het ecosysteem een versnelde ontwikkeling doormaken en een sterkere positie krijgen in de bredere technologie-economie van Zuid-Korea.
Openbare inzendingen over het voorstel zijn momenteel open en de definitieve beslissingen worden later dit jaar verwacht.
The post De cryptohervormingsplannen van Zuid-Korea bieden belastingverlagingen en toegang tot financiering voor bedrijven appeared first on CoinJournal.