- JPMorgan test een blockchain-systeem om koolstofkredieten te tokeniseren, in samenwerking met S&P Global, EcoRegistry en de International Carbon Registry.
- Het initiatief heeft tot doel de transparantie en efficiëntie van de koolstofmarkt te verbeteren, die te maken heeft met versnippering en geloofwaardigheidsproblemen.
- Tokenisatie zou een verenigd, verhandelbaar ecosysteem voor koolstofkredieten kunnen creëren.
JPMorgan Chase & Co. onderneemt stappen om de vrijwillige koolstofmarkt te moderniseren door een nieuw op blockchain gebaseerd systeem te testen voor het tokeniseren van koolstofkredieten.
Het initiatief wordt geleid door Kinexys, de blockchain-eenheid van de bank, in samenwerking met S&P Global Commodity Insights, EcoRegistry en de International Carbon Registry.
Het doel is om te bepalen of blockchain-technologie het eigendom en de levenscyclus van koolstofkredieten effectief kan volgen, van uitgifte tot pensionering.
Tokenisatie is het proces waarbij activa uit de echte wereld worden weergegeven als digitale tokens op een blockchain, en heeft op Wall Street aan populariteit gewonnen.
Instellingen als BlackRock en Deutsche Bank hebben het nut ervan onderzocht om de afwikkeling van traditionele financiële activa zoals aandelen en obligaties te vereenvoudigen en te versnellen.
Door deze technologie toe te passen op koolstofkredieten, willen JPMorgan en zijn partners hardnekkige uitdagingen op de koolstofmarkt aanpakken, waaronder inefficiëntie, gebrek aan transparantie, marktfragmentatie en het ontbreken van gestandaardiseerde systemen.
Volgens JPMorgan zou een verenigd tokenized ecosysteem ervoor kunnen zorgen dat koolstofkredieten naadloos tussen kopers en verkopers kunnen worden verplaatst, waardoor de algehele marktfunctionaliteit wordt verbeterd.
Aanpakken van marktproblemen
Alastair Northway, hoofd van advies over natuurlijke hulpbronnen bij JPMorgan Payments, is van mening dat de vrijwillige koolstofmarkt “rijp is voor innovatie”.
Hij benadrukte dat blockchain-tokenisatie een transparanter en interoperabeler wereldwijd systeem zou kunnen ondersteunen, waardoor de liquiditeit en het vertrouwen in de markt mogelijk zouden toenemen.
Verbeterd inzicht in prijs- en projectgegevens is een potentieel voordeel van het gebruik van digitale infrastructuur.
Een koolstofkrediet betekent doorgaans één ton koolstofdioxide die is verwijderd uit of niet in de atmosfeer is vrijgekomen. Deze kredieten zijn vaak afkomstig van hernieuwbare energie- of bosbouwprojecten.
In een tokenized systeem zou elk krediet bestaan als een digitaal activum op een blockchain, wat een verifieerbare en verhandelbare weergave van het milieuvoordeel biedt.
Ondanks de groeiende institutionele en overheidsbelangstelling voor koolstofhandel, heeft de markt geworsteld met geloofwaardigheidsproblemen.
Beschuldigingen van greenwashing en tekortkomingen in de effectiviteit van projecten hebben twijfels doen rijzen over de integriteit van sommige koolstofcompensatieprogramma’s.
JPMorgan heeft zelf eerder koolstofprojecten gefinancierd en koolstofverwijderingskredieten gekocht en streeft er nu naar erkend te worden als de ‘koolstofbank bij uitstek’.
Leren van misstappen uit het verleden
In een rapport dat woensdag werd vrijgegeven, merkte JPMorgan op dat hoewel koolstofkredieten “klaar zijn om te rijpen naarmate de marktinfrastructuur sterker wordt”, die uitkomst verre van gegarandeerd is.
De bank waarschuwde dat het niet aanpakken van problemen met de marktintegriteit of het bevorderen van innovatie het vertrouwen in een markt die onlangs na een periode van krimp tot stilstand is gekomen, verder zou kunnen schaden.
Het rapport verwees ook naar eerdere inspanningen van andere organisaties om koolstofkredieten te tokeniseren, waarvan sommige bezorgdheid uitten over dubbeltelling en transacties met reeds ingetrokken kredieten.
Dergelijke misstappen hebben het vertrouwen ondermijnd en hebben de noodzaak benadrukt van robuustere kaders ter ondersteuning van digitale koolstofmarkten.
Als onderdeel van deze nieuwe studie willen JPMorgan en zijn partners die valkuilen vermijden door te werken met gevestigde registersystemen en prioriteit te geven aan verantwoording en traceerbaarheid.
The post De blockchain-eenheid van JP Morgan is van plan om koolstofkredieten te tokeniseren appeared first on CoinJournal.