Bithumb doorzocht door Zuid-Koreaanse aanklagers op verdenking van verduistering

  • Bithumb deed een inval nadat een voormalig CEO 2 miljoen dollar had verduisterd voor een appartement.
  • Geruchten over beursnoteringskosten vergroten de aandacht nu Bithumb een beursgang in 2025 overweegt.
  • Het onderzoek vormt een bedreiging voor de reputatie van Bithumb en zijn beursintroductie.

Het Openbaar Ministerie van het Zuidelijke District van Seoul heeft op 20 maart naar verluidt een inval gedaan in de kantoren van de Bithumb cryptobeurs in Zuid-Korea, wat een nieuwe golf van controle op de financiële praktijken van het bedrijf heeft veroorzaakt.

Het Openbaar Ministerie van het Zuidelijke District van Seoul onderzoekt de cryptobeurs op beschuldigingen dat Kim Dae-sik, de voormalige CEO en huidige adviseur van Bithumb, bedrijfsgelden heeft verduisterd om een persoonlijke aankoop van onroerend goed te financieren.

Met name onderzoeken de autoriteiten een storting van 3 miljard Koreaanse won (ongeveer $ 2,25 miljoen) die naar verluidt door Bithumb is verstrekt als een lease-aanbetaling.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Kim ervan de fondsen te hebben omgeleid om een privé-appartement te kopen, wat zorgen oproept over breder financieel wangedrag en tekortkomingen in de interne controles bij de beurs.

Bithumb erkent de beschuldigingen

Bithumb heeft elementen van de beschuldigingen erkend, maar beweert dat het probleem intern is opgelost. Een woordvoerder vertelde The Chosun Daily dat Kim een lening heeft afgesloten om het volledige bedrag terug te betalen na een eerder onderzoek door de Zuid-Koreaanse Financial Supervisory Service (FSS).

Hoewel de cryptobeurs beweert dat er geen financiële schade meer is, zetten aanklagers hun onderzoek voort, wat wijst op aanhoudende zorgen over governance en compliance bij het cryptobedrijf.

Twijfelachtige noteringspraktijken voeden de controverse

Om de onrust te vergroten, zijn er rapporten opgedoken die suggereren dat Bithumb zich bezighield met twijfelachtige noteringspraktijken.

Volgens een Wu Blockchain-rapport van 20 maart, waarin anonieme bronnen worden aangehaald, zouden meerdere cryptoprojecten exorbitante bemiddelingskosten hebben betaald om tokennoteringen veilig te stellen op zowel Bithumb als zijn grootste concurrent, Upbit. Eén project zou $ 2 miljoen hebben betaald, terwijl een ander $ 10 miljoen zou hebben uitgegeven aan tussenpersonen die naar verluidt zijn gelinkt aan Upbit-aandeelhouders en market makers.

In sommige gevallen bereikten de kosten naar verluidt 3% tot 5% van de totale voorraad van een token, wat duidt op systemische problemen binnen het crypto-uitwisselings-ecosysteem van Zuid-Korea.

Hoewel niet geverifieerd door officiële bronnen, hebben deze beschuldigingen een lange schaduw geworpen over de reputatie van Bithumb. Tot nu toe hebben noch Bithumb noch Upbit een formeel antwoord gegeven, waardoor er speculatie door de industrie is ontstaan.

IPO-plannen van Bithumb bedreigd

De onderzoeken naar verduistering en de beschuldigingen van malafide praktijken bij de beursintroductie komen op een gevoelig moment voor Bithumb, dat zijn inspanningen om naar de beurs te gaan heeft versneld.

Op 18 maart, slechts twee dagen voor de inval, meldde Business Post dat CEO Lee Jae-won doorging met lang uitgestelde plannen voor een beursintroductie (IPO).

Bithumb heeft onlangs zijn bedrijf geherstructureerd om de juridische risico’s met betrekking tot zijn grote aandeelhouders te verminderen en gaf aan dat het van plan is om al in 2025 op de effectenbeurs van Zuid-Korea te noteren.

De IPO-reis van Bithumb is echter bezaaid met obstakels. Plannen die voor het eerst in 2020 werden aangekondigd, liepen vast na juridische problemen en leiderschapsschandalen, waaronder fraudeaanklachten in 2021 tegen voormalig voorzitter Lee Jeong-hoon, die later werd vrijgesproken.

In 2023 stelde Bithumb een underwriter aan om zijn beursintroductieambities nieuw leven in te blazen en in 2024 lanceerde het een non-exchange business om zijn markttoetreding te stroomlijnen.

Niettemin heeft een daling van 57% in de jaarlijkse omzet voor het fiscale jaar 2023 het optimisme getemperd. Nu, met een lopend strafrechtelijk onderzoek, is Bithumbs pad naar een beursintroductie nog onzekerder.

The post Bithumb doorzocht door Zuid-Koreaanse aanklagers op verdenking van verduistering appeared first on CoinJournal.

Published
Categorized as Crypto